2021 AWARDEE

2021 得 獎 者

Profile.jpg

黃 靜怡

Wong Ching Yi

2021 得獎者

錄像

我好開心攞到呢個獎學金,好多謝咁多位贊助人、幫我嘅老師,我冇諗過自己會有機會,都係抱有一個試下嘅心態。面試到頒獎個下好緊張,最尾攞獎嗰下忍唔住喊咗出嚟。 下年我會去臺灣讀電影,繼續學更多關於影像製作嘅技巧,呢筆錢可以支持我繼續做影像創作,希望未來嘅作品會越黎越成熟好睇。跟住就係係臺灣讀完書之後,我計劃去德國再進修相關課程,呢筆錢可以幫到我更好咁準備作品集,報讀可以更加順利。 好多謝呢個獎學金,俾我見到好多可能性。我一直覺得自己係唔聰明個班人,對自己嘅作品都冇乜自信。但經過今次之後,心態有啲轉變:「可能我都得呢。」 報獎學金嗰陣,發覺好多人都好驚好猶豫,長氣啲講,報就有可能㗎啦,大家加油。我覺得獎學金係一個由冇可能到得到幸福嘅過程。

「簡單直接的錄像敍事,順序紀錄一次由得知阿公病重、過世、送葬以至死後親人們的狀態。對材料的選取頗為準確,冷靜但帶點距離的映像,有效紀錄葬禮儀式之餘,處處可見拍攝者同時是家族成員的張力,呈現到作者對家庭、生命的疑問、哀思和關注交織的情感。畫面構圖質樸有效率,節奏徐疾有致,偶有沉澱思考的時間,協助觀者進入狀況。」

諮詢人 | Joao